vineri, 3 iulie 2009

Oscar merită un Oscar!



În curând, Oscar de la Renta îşi va aniversa cei 77 de ani (n. 1932), o venerabilă vârstă, la care a ajuns făcând ceea ce îi place: creaţii vestimentare ornamentate fabulos. Locul său natal, capitala Republicii Dominicane, Santo Domingo a constituit de-a lungul anilor o sursă de inspiraţie pentru majoritatea modelelor create, toate acestea având o paletă coloristică vibrantă şi un design fabulos.
Ucenicia şi-o face în atelierele lui Cristobal Balenciaga, un loc foarte dorit de mulţi tineri disgneri la acea vreme. După ce observă atent tehnicile utilizate, materialele, pleacă înspre Paris, unde îl are ca mentor pe Antonio Castillo la casa Lanvin. Anii petrecuţi aici se reflectă şi acum în metodele sale de ornamentare a creaţiilor. Tot în Paris el îşi dă seama de importanţa creaţiilor ready to wear faţă de cele haute-couture.
În 1965 pune bazele propriei case de modă, unde se axează numai pe creaţii ready to wear, cu influenţe latino-americane – culorile vibrante, cât şi cele europene – atenţia la detalii, materialele preţioase şi ornamentele fabuloase. După cum declară chiar el, creaţiile sale sunt dedicate femeilor: „Moda este doar modă până ce o femeie o îmbracă!”. Este distins cu numeroase premii pentru creaţţile sale, iar din 1973 este numit trei ani la rând preşedinte al CFDA (Council of Fashion Designers of America). În această perioadă creează premiile CFDA, pentru ca industria modei să fie independentă faţă de cea a parfumurilor (până la acea dată numai Coty sponsoriza premiile acordate designerilor). În 1990 primeşte chiar el premiul CFDA pentru întreaga activitate. Însă îşi continuă munca, în 1993 preluând controlul creaţiei la Pierre Balmain, Paris. Balmain nu mai vânduse de doi ani nicio piesă couture, iar Oscar de la Renta îşi asumă revitalizarea acestei case de modă. Se axează pe rochiile de seară făcute pe comandă, abordare dovedită a fi un succes. În 2002 părăseşte Balmain şi se concentrează asupra creaţiilor sale ready to wear la New York.
În scurt timp începe crearea şi de accesorii, parfumuri, pantofi care îi completează prezentările de modă. Din 2006 Oscar de al Renta dă startul unei linii vestimentare pentru mirese: toate materialele fine, broderiile şi dantelurile sunt folosite cu succes pentru a întregi o rochie de mireasă.
Astăzi, creaţiile lui Oscar de la Renta, rochii superbe, sunt purtate de majoritatea vedetelor internaţionale la decernări de premii Oscar şi nu numai. Designerul pare neobosit: îşi continuă munca cu aceeaşi pasiune şi dedicare ca la început.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu